Beaktande av över- eller underskott i efterkalkylen
Efterkalkylen är en prestationsbaserad kassaflödeskalkyl som visar om hyresintäkterna under året har varit tillräckliga för att täcka utgifterna under året. Efterkalkylen upprättas vid tidpunkten för bokslutet över hyres- och andra intäkter samt de utgifter som ska täckas med dem.
Efterkalkylens syfte är att säkerställa att hyrorna endast har använts för att täcka sådana utgifter som överensstämmer med bestämmelserna som gäller för självkostnadshyra. Det är obligatoriskt för samfund som hyr ut Ara-bestånd som omfattas av hyresbestämningsbegränsningen att upprätta en efterkalkyl.
För att självkostnadsprincipen ska förverkligas i hyrorna måste man vid bestämningen av följande års hyror beakta det över- eller underskott för skötsel- och finansieringshyran som efterkalkylen visar, från vilket man dragit av de medel som samlats in för avsättningar.
Ara rekommenderar att över- eller underskott från skötsel- och finansieringshyran beaktas i hyrorna under en tidsperiod på 3–5 år. Det är motiverat att fördela återstoden på flera år för att hyrorna ska utvecklas i jämn takt.
Över- eller underskott i utjämningsgruppens efterkalkyl
Över- eller underskottet i utjämningsgruppens efterkalkyl beaktas vid hyresbestämningen för objekten i utjämningsgruppen. Samfundet beslutar hur mycket över- eller underskott som beaktas i hyresbestämningskalkylerna för varje objekt som hör till respektive utjämningsgrupp.
Mer om ämnet
Aras efterkalkyl för hyreshussamfund.xlsx
Lagat (Finlex)
Aravabegränsningslag (1190/1003), 7 c § Efterkalkyl samt beaktande av över- eller underskott