Justering av hyran med levnadskostnadsindexet
Hyresjusteringen av bostäder som finansierats med kortvarigt räntestödslån grundar sig på förändringen i levnadskostnadsindex. Hyresvärden kan årligen justera initialhyran med en koefficient som beräknas utifrån förändringen i levnadskostnadsindex. Koefficienten kan höjas med högst 1,5 procentenheter, om så har avtalats i hyresavtalet.
Vid hyresjustering används vanligtvis levnadskostnadsindexet 1951:10=100
Levnadskostnadsindexet produceras av Statistikcentralen. Det finns flera olika versioner av index, men i hyresavtal och hyresjusteringar används i allmänhet levnadskostnadsindex, vars bastidpunkt är 1951:10=100. Anteckningen betyder att indextalet i oktober 1951 var 100.
Levnadskostnadsindexets (1951:10=100) poängtal kan kontrolleras på sidan för Statistikcentralens konsumentprisindex.
Ara godkänner två alternativa hyresjusteringsmetoder
Ara godkänner två alternativa hyresjusteringsmetoder:
Hyresjusteringen beräknas vid varje justering i förhållande till den bindande initialhyran som fastställts av Ara.
Hyresjusteringen beräknas vid varje justering i förhållande till den gällande hyran.
Vi rekommenderar att du använder den första metoden. Den används oftast vid hyresjusteringar.
Det lönar sig att välja hyresjusteringsmetod omsorgsfullt
Hyresjusteringsmetoden påverkar de villkor som skrivs in i den boendes hyresavtal. Det lönar sig att välja metod omsorgsfullt, eftersom det inte är möjligt att ändra den senare. Objektets hyresjustering görs på samma sätt varje år.
Minskning av justerad hyra i praktiken
Man avtalar om hyresjustering i hyresavtalet. Med hyresjusteringstidpunkt avses den tidpunkt då den justerade hyran träder i kraft.
Metod 1: Vid varje justering beräknas hyresjusteringen i förhållande till den bindande initialhyran som fastställts av Ara
Vid varje justering beräknas hyresjusteringen utgående från den bindande initialhyra som fastställts av Ara och poängtalet för basindexet som antecknats i avtalet.
Som poängtal för basindexet kallas det indextal som antecknats i hyresavtalet. Om det i hyresavtalet till exempel har skrivits att man som basindex ska använda poängtalet 1929 för januari 2018, används detta poängtal för att justera hyran varje år.
Vid hyresjusteringen används som jämförelseindexets poängtal det indextal för den tidpunkt som har antecknats i hyresavtalet. Om det till exempel i hyresavtalet har antecknats att man som jämförelseindex använder poängtalet för februari, tas vid justeringstidpunkten poängtalet för februari, för året i fråga, som poängtal för jämförelseindexet. Jämförelseindexets poängtal ändras alltså årligen. Talet kan kontrolleras på Statistikcentralens webbplats.
Hyran justeras så att jämförelseindexets poängtal divideras med basindexets poängtal och den bindande initialhyran multipliceras med den erhållna koefficienten. Om det i hyresavtalet har avtalats att koefficienten för förändringen i levnadskostnadsindex höjs med högst 1,5 procentenheter, läggs detta tal till koefficienten innan initialhyran multipliceras.
Beräkningsformel som används vid justeringen:
Jämförelseindexets poängtal / basindexets poängtal * ursprunglig hyra
Den formel som används vid justeringen när koefficienten höjs med 1,5 procentenheter:
[(Jämförelseindexets poängtal / basindexets poängtal) + 0,015] * ursprunglig hyra
Metod 2: Hyresjusteringen beräknas vid varje justering i förhållande till den gällande hyran
Hyresjusteringen beräknas i förhållande till den gällande hyran. I detta fall ska det skrivas in i hyresavtalet enligt vilken månads poängtal för levnadskostnadsindexet justeringen görs, dock inte årtal eller poängtal.
När justeringen beräknas i förhållande till den gällande hyran, beräknas förändringen i levnadskostnadsindex som en årlig förändring. Om det till exempel har antecknats i avtalet att man vid justeringen använder poängtal för januari, skulle man vid hyresjusteringen 2024 använda poängtalen för januari 2024 och 2023 och följande år poängtalen för januari 2025 och 2024.
Som poängtal för basindexet används alltså alltid poängtalet för föregående år. Detta görs också om bolaget inte har justerat hyran föregående år utan underlåtit att göra en eller flera hyresjusteringar. Poängtalet som användes i föregående justering kallas här för basindexets poängtal och poängtalet som används vid jämförelsetidpunkten för jämförelseindexets poängtal.
Hyran justeras så att jämförelseindexets poängtal divideras med basindexets poängtal och den gällande hyran multipliceras med den erhållna koefficienten. I denna justeringsmetod varierar poängtalen för både jämförelseindexet och basindexet varje år. Om det i hyresavtalet har avtalats att koefficienten för förändringen i levnadskostnadsindex höjs med högst 1,5 procentenheter, läggs detta tal till koefficienten före multiplicerandet.
Beräkningsformel som används vid justeringen:
Jämförelseindexets poängtal / basindexets poängtal * ikraftvarande hyra
Den formel som används vid justeringen när koefficienten höjs med 1,5 procentenheter:
[(Jämförelseindexets poängtal / basindexets poängtal) + 0,015] * gällande hyra
Tidpunkten för hyresjusteringarna
Ara rekommenderar att hyresjusteringen görs samtidigt för bolagets alla hyresavtal en gång per år. Detta är administrativt enklare och mer kostnadseffektivt för bolaget.
Om den förändring som indexet visar är negativ
I hyresavtalet får man inte begränsa hyresjusteringen i fall när jämförelseindexets poängtal är lägre än basindexet. Om man har beslutat att justera hyran och den årliga förändringen i levnadskostnadsindexet är negativ, ska denna negativa förändring beaktas i beräkningen. Den erhållna koefficienten får ökas med högst 1,5 procentenheter.
Det är inte obligatoriskt att justera hyran om den nya kalkylerade hyran skulle bli lägre än den nuvarande hyran.
Annan initialhyra än den som fastställts av Ara som initialhyra för objektet
Ara fastställer initialhyran för ett objekt som finansierats med kortvarigt räntestödslån. Det är den maximala hyran som kan tas ut som hyra för de första hyresgästerna i objektets bostäder. Bolaget kan om det så önskar också ta ut en lägre hyra.
Hyresjusteringen görs enligt vad som avtalats i hyresavtalet, på det sätt som presenteras på denna sida 1 eller 2.
Hyresjusteringsvillkoren ska skrivas in i hyresavtalet
Hyresjusteringsvillkoren ska skriva ut tydligt i hyresavtalen och så att de inte lämnar rum för tolkning. De villkor som skrivs in i klausulen om hyresjustering beror på vilken hyresjusteringsmetod bolaget använder sig av.
Läs närmare anvisningar om kraven på innehållet i hyresavtalet i vår anvisning om upprättande av hyresavtal.
Mer om ämnet
Lagar (Finlex)
Lag om kortvarigt räntestöd för byggnadslån för hyreshus (574/2016), 13 § Bestämmande av hyra