Vuokrataloyhteisön ja asukkaiden tehtävät
Vuokrataloyhteisölle on laissa määritelty erilaisia velvollisuuksia. Asukkaiden osallistuminen yhteishallintoon on vapaaehtoista.
Vuokrataloyhteisö käynnistää yhteishallinnon ja luo puitteet
Vuokrataloyhteisön pitää olla aktiivinen yhteishallinnon käynnistämisessä ja ylläpitämisessä. Yhteisön tulee luoda puitteet yhteishallinnolle ja tukea asukkaita järjestäytymisessä. Yhteishallinnon elimet osallistuvat omalta osaltaan kokousjärjestelyihin, mutta varsinainen vastuu yhteishallinnon toteuttamisesta on vuokrataloyhteisöllä.
Vuokrataloyhteisöllä on aktiivinen rooli yhteydenpidossa
Vuokrataloyhteisön tulee
kommunikoida asukkaiden ja asukkaiden edustajien kanssa vastavuoroisesti ja oikea-aikaisesti
kuunnella asukkaiden mielipiteitä asumiseen liittyvissä asioissa ja eritellä, miten ne on otettu huomioon päätöksenteossa
vastata asukkaiden yhteydenottoihin kohtuullisessa ajassa
ilmoittaa asioiden edistymisestä.
Vuokrataloyhteisö ja asukkaat voivat olla joistakin asioista eri mieltä. Yhteisen näkemyksen löytäminen edellyttää vuoropuhelua yhteisön ja asukkaiden välillä. Vuokrataloyhteisön tulee toimia aktiivisesti erilaisten näkemysten yhteensovittamiseksi.
Kohtuullinen vastausaika tarkoittaa, että asukkaan yhteydenottoon reagoidaan asian kiireellisyyden edellyttämällä tavalla. Kiireellisiin asioihin on syytä vastata mahdollisimman nopeasti, kun taas kiireettömissä asioissa vastauksen antamiseen voi kulua pidempi aika.
Vuokrataloyhteisön muut velvollisuudet
Vuokrataloyhteisön velvollisuutena on myös
nimetä yhteyshenkilö, johon asukkaat voivat olla yhteydessä yhteishallintoon liittyvissä asioissa
jakaa tietoa yhteishallinnosta
kouluttaa luottamustehtäviin, kuten hallitusjäsenyyteen.
Vuokrataloyhteisön tulisi jakaa tietoa asukkaiden kannalta oikealla ja ymmärrettävällä tavalla, jotta asukkaat pääsevät osallistumaan esimerkiksi talouden seurantaan. Yhteisö voi lisäksi tarjota luottamustehtäviin valituille yleistä tietoa yhteisöstä ja sen toimintatavoista sekä niistä asioista, joihin asukkailla on luottamustoimessaan mahdollisuus vaikuttaa. Heille voidaan antaa ohjeistusta myös tietosuoja-asioista ja kokouskäytännöistä.
Vuokrataloyhteisön velvollisuudesta tiedottaa ja antaa tietoja kerrotaan tarkemmin sivulla Tiedonsaantioikeus ja tiedottamisvelvollisuus.
Asukkaiden rooli
Asukkaiden osallistuminen yhteishallintoon on vapaaehtoista. Yleensä yhteishallintoon osallistumisesta ei makseta asukkaille palkkioita.
Luottamustoimeen valitulta henkilöiltä odotetaan kykyä edustaa muita asukkaita ja koota heidän mielipiteitään yhteen. Lisäksi heiltä odotetaan halua työskennellä asukkaiden ja vuokrataloyhteisön erilaisten näkemysten yhteensovittamiseksi ja yhteisen näkemyksen löytämiseksi.
Lähtökohtana on, että yhteishallinnon luottamustehtävässä olevan henkilön yhteystiedot ovat asukkaiden saatavilla, mutta ne saa jakaa vain, jos henkilö itse antaa siihen luvan. Yhteystiedot ilmoitetaan myös vuokrataloyhteisölle.
Päätösvaltaa vai vaikuttamisvaltaa?
Asukkaiden rooli ja vaikuttamismahdollisuudet eri tilanteissa vaihtelevat asian luonteen mukaisesti. Osa asioista on sellaisia, joissa asukkaat voivat tehdä päätöksiä. Suuremmat päätökset, kuten esimerkiksi korjauksiin liittyvät asiat, ovat yleensä vuokrataloyhteisön vastuulla.
Osassa asioissa asukkailla voi olla päätösvallan sijaan vaikuttamisvaltaa. Se voi tarkoittaa esimerkiksi lausunnon antamista johonkin asiaan, kuten talousarvioon tai korjaussuunnitelmiin. Vuokrataloyhteisön tulisi ottaa päätöksenteossaan huomioon asukkaiden antama lausunto.