Ensimmäisen jälkilaskelman alkusaldo
Jälkilaskelmat pitää laatia vuosittain. Edellisen vuoden jälkilaskelman osoittamat jäämät pitää siirtyä seuraavan vuoden jälkilaskelman alkusaldoksi.
Tällä sivulla kerrotaan, miten määritellään jälkilaskelman alkusaldo, kun laaditaan ensimmäinen kohdetta, tasausryhmää tai yhteisöä koskeva jälkilaskelma.
Jälkilaskelman laatimisvelvollisuus vuodesta 2017 alkaen
Vuoden 2017 yhteisötason jälkilaskelman alkusaldona toimii taseen 2016 rahoitusasema, joka merkitään vuoden 2017 jälkilaskelmalle edellisten tilikausien jäämäksi.
Taseen rahoitusaseman laskeminen
Ensimmäisen jälkilaskelman alkusaldona toimii taseen rahoitusasema. Taseen rahoitusasema lasketaan seuraavasti: taseen vaihtuvista vastaavista vähennetään lyhytaikainen vieras pääoma, josta on vähennetty seuraavan tilikauden lainanlyhennykset.
Aran jälkilaskelmapohjassa on valmis pohja edellisen tilikauden taseen rahoitusaseman laskemiseksi.
Syötä laskelman soluihin edellä mainitut taseen saldot:
vaihtuvat vastaavat
lyhytaikainen vieras pääoma
seuraavan tilikauden lainanlyhennykset.
Syötä laskelmasta tuloksena saatu taseen rahoitusasema ensimmäisen jälkilaskelman alkusaldoksi seuraavien ohjeiden mukaisesti.
Ylijäämäinen alkusaldo
Jos edellisten tilikausien taseen rahoitusasemaa kuvaava luku eli alkusaldo on positiivinen, on edellisten tilikausien toiminnasta kertynyt ylijäämää. Ylijäämää voi käsitellä jälkilaskelmassa varautumisena perusparannuksiin (1) tai sen voi jakaa eri käyttötarkoituksiin (2).
1. Alkusaldo perusparannuksiin varautumiseksi
Suositeltava tapa on merkitä alkusaldo kokonaisuudessaan tuleviin perusparannuksiin varautumiseksi, jolloin jäämän voi käyttää tarpeen mukaan omakustannusvuokraustoiminnan kuluihin tulevina vuosina. Merkitse summa tällöin ensimmäisen jälkilaskelman kohtaan Edellisten tilikausien yli-/alijäämä, varautuminen perusparannus-, ylläpito- ja hoitokustannuksiin. Saldo siirtyy kaavojen avulla seuraavien tilikausien laskelmille.
Yhteisö voi harkintansa mukaan jakaa alkusaldon kaikille omakustannusvuokraustoiminnan kohteille tai tasausryhmille.
Alkusaldolla voidaan tukea myös jotain tiettyä ara-kohdetta, jos tiedetään esimerkiksi lähestyvästä perusparannustarpeesta ja halutaan kohteen vuokrien pysyvän kohtuullisina.
2. Jakaminen eri käyttötarkoituksiin kertymän mukaisesti
Ylijäämän voi jakaa useampaan eri käyttötarkoitukseen sen mukaan, mistä tuotoista jäämä on kertynyt. Tässä tapauksessa tallenna jälkilaskelman liitteeksi selvitys siitä, minkä perusteella ylijäämä on jaettu hoitovuokran, rahoitusvuokran, varautumisten ja investointien alkusaldoksi. Esimerkiksi jos tiedetään, että edellisenä vuonna on saatu lainaa vielä keskeneräiseen investointiin, merkitään tämä lainan osuus investointien alkusaldoksi ja loppuosa koko laskelman alkusaldosta esimerkiksi varautumisiin, kuten on edellä ohjeistettu.
Alijäämäinen alkusaldo
Jos taseen edellisen vuoden rahoitusasema osoittaa alijäämää eli rahoitusasemaa kuvaava luku on negatiivinen, varmista, mistä yhteisön toiminnasta alijäämä on muodostunut ja merkitse jäämä kyseisen toiminnan alkusaldoksi. Yhteisöllä voi olla omakustannusvuokraustoimintaa, vapaarahoitteista vuokraustoimintaa tai muuta toimintaa.
Jos yhteisöllä ei ole muuta toimintaa kuin omakustannusvuokraustoiminta, alijäämäinen, merkitse alijäämäinen alkusaldo omakustannusvuokraustoiminnan hoito- ja/tai rahoitusvuokran alkusaldoksi riville Edellisten tilikausien jäämä.
Uuden toimijan ja uuden kohteen jälkilaskelma
Jälkilaskelman laatiminen aloitetaan siitä vuodesta alkaen, kun yhteisön omistamaan ensimmäiseen vuokranmääritysrajoitusten alaiseen ara-kohteeseen alkaa kertyä kuluja ja/tai tuottoja. Käytännössä jälkilaskelman laatiminen pitää aloittaa jo kohteen ensimmäisenä rakentamisvuotena.
Rakentamisen aikaan ara-kohteelle syntyvät rakentamisen kulut sisältyvät yleensä kohteen hankinta-arvoon ja ne katetaan hankintaan saadulla rahoituksella. Kulut aktivoidaan kirjanpidossa tyypillisesti taseen tilille rakennuksen arvoon. Syntyneet kulut ja niiden rahoittamista varten saatu laina merkitään jälkilaskelmalla investointien osioon.
Uuden toimijan jälkilaskelmalla ei ole alkusaldoa, jos yhteisöllä ei ole ollut mitään toimintaa aiempina vuosina, eli yhteisö on perustettu jälkilaskelman laatimisvuonna.
Lisää aiheesta: Omakustannusvuokraustoiminnan investoinnit
Uuden välivuokralaisen jälkilaskelma
Välivuokralaisen jälkilaskelma laaditaan vain sen vuokraamien ara-tilojen tuottoihin ja kuluihin perustuen. Välivuokralaisen ensimmäisellä jälkilaskelmalla ei ole alkusaldoa.
Kohteen omistuksen vaihtuminen
Kun kohde tai tasausryhmä siirtyy toiselle omistajalle fuusion seurauksena, siirtyvät tässä yhteydessä yleensä myös varat ja velat. Tällöin jälkilaskelmienkin jäämät siirtyvät kohteiden ja tasausryhmän mukana ja jatkossa tilikaudelta seuraavalle.
Jos luovutettavalla kohteella on jälkilaskelmien osoittamaa ylijäämää, on suositeltavaa tehdä lainanlyhennys kohteen lainoihin ennen omistuksen vaihtumista.