Samförvaltning i statligt stödda hyreshus
I denna anvisning redogörs för samförvaltning i hyreshus med statsunderstöd, och vad den nya samförvaltningslagen (1169/2022) innebär i praktiken.
Instruktionen är avsedd för samfund som äger hyresbostäder som stöds av staten och andra instanser där samförvaltning tillämpas, såsom de som hyr ut bostäder i andra hand. Anvisningen innehåller också mycket nyttig information för invånarna.
Vad avses med samförvaltning och boendedemokrati?
Med samförvaltning avses samarbete mellan hyreshussamfundet och invånarna. Boendedemokrati
betyder samma sak, men termen är mer vedertagen i talspråket.
Utöver samförvaltning kan hyreshussamfundet och de boende ha ett mer informellt samarbete. När man talar om samförvaltning eller boendedemokrati hänvisar man vanligtvis uttryckligen till den verksamhet som föreskrivs i lagen om samförvaltning.
Vad är syftet med samförvaltning?
Samförvaltningens mål är att
ge de boende beslutanderätt och möjlighet att påverka i frågor kring det egna boendet
öka boendetrivseln
främja underhållet och skötseln av hyreshus
främja hyreshusens energieffektivitet och ett hållbart boende
trygga ett tillräckligt och rättidigt informationsflöde mellan invånarna och hyreshussamfundet i samförvaltningen.
Ny samförvaltningslag
Samarbetet mellan hyreshussamfundet och dess invånare samt invånarnas möjligheter att delta och påverka regleras i samförvaltningslagen. Lagen ändras vid årsskiftet.
Fram till den 31 december 2023 tillämpas lagen om samförvaltning i hyreshus (649/1990).
Den 1 januari 2024 träder en ny lag om samförvaltning i statsstödda hyreshus (1169/2022) i kraft.
Vilka hus gäller den nya lagen?
Den nya lagen gäller hyreshus som omfattas av användnings- och överlåtelsebegränsningar antingen med stöd av aravabegränsningslagen (1990/1993) eller den så kallade långa räntestödslagen (604/2001). Lagen gäller inte objekt med kortvarigt räntestöd.
Husägaren kan dock besluta att samförvaltning ska tillämpas även på andra objekt än de som definieras i lagen. Sådana kan till exempel vara objekt som redan befriats från begränsningar.
Samförvaltningslagen för grupper med särskilda behov
Den nya lagen gäller också objekt för grupper med särskilda behov samt student- och ungdomsbostäder, men i dem kan samförvaltningen genomföras på ett annat sätt än vad som föreslås i denna anvisning.
Samförvaltning vid uthyrning i andra hand
Ägaren till ett hyreshus är ansvarig för att samförvaltningslagen följs även om bostäderna skulle ha hyrts ut i andra hand åt någon annan. Ägaren ska därför med mellanhanden avtala om tillämpning av samförvaltningslagen, till exempel genom att anteckna skyldigheten i hyreskontraktet.
Med uthyrning i andra hand avses en situation där fastighetsägaren hyr ut en del av bostäderna eller alla bostäder till någon annan, till exempel en serviceproducent som hyr ut bostäderna till de boende.
I en sådan situation utser invånarna en eller flera boenderepresentanter till hyreshusets ägares styrelse eller motsvarande organ. Läs mer om boenderepresentation i styrelsen eller motsvarande organ: Boenderepresentation i styrelsen eller motsvarande organ.
Mer om ämnet
Yhteishallinto opiskelija- ja-nuorisoasumisessa.pdf
Lagar (Finlex)
Lag om samförvaltning i statligt stödda hyreshus (1169/2022)
Aravabegränsningslag (1190/1993)
Lag om räntestöd för hyresbostadslån och bostadsrättshuslån (604/2001)
Lag om understöd för förbättring av bostadsförhållandena för grupper med särskilda behov (1281/2004)