Checklista för hyresbestämning – gör så här
Gör så här när du fastställer hyror enligt självkostnadsprincipen:
1. Kontrollera att kalkylunderlaget för hyresbestämning lämpar sig för objektets hyresbestämning
Kontrollera att det kalkylunderlag för hyresbestämning som du använder lämpar sig för hyresbestämningen för objektet. Observera att budgetunderlaget i resultaträkningsform inte motsvarar hyresbestämningskalkylen enligt självkostnadsprincipen.
Vid hyresbestämning enligt självkostnadsprincipen ska du använda ARAs kalkylunderlag för hyresbestämning i Excel-tabellen eller ett kalkylunderlag som innehåller motsvarande uppgifter. I ARAs kalkylunderlag har man beaktat kraven på hyresbestämning enligt självkostnadsprincipen enligt arava- och räntestödslagen. Dessutom lämpar sig kalkylen för att presenteras för de boende i enlighet med förutsättningarna i samförvaltningslagen.
Aras efterkalkyl för hyreshussamfund.xlsx
2. Ta reda på antalet kvadratmeter i objektet som omfattas av hyresbestämningsbegränsningen
Ta reda på vilka av objekten och objektens lokaler omfattas av hyresbestämningsbegränsningen. Hyresbestämningen för dessa lokaler ska följa självkostnadsprincipen.
Om objektet har andra än ara-finansierade lokaler, ange hyran för dem separat. Hyresintäkterna från dessa lokaler ska kunna täcka kostnaderna för lokalerna.
Läs mer: Beaktande av kvadratmeter vid hyresbestämning
3. Definiera objektets skötselkostnader
Börja hyresbestämningen genom att fastställa kostnaderna för det kommande året. Använd objektets föregående efterkalkyl samt bokföringsrapporter per kostnadsställe för innevarande och tidigare år som hjälp.
Beakta de prisändringar och tilläggskostnader som du känner till i kommande års skötselkostnader, såsom ändringar i elpriset och planerade reparationer av objektet.
Vid fastställandet av kostnaderna är det viktigt att beakta anskaffningar eller reparationer av anläggningstillgångar som genomförs på objektet. Om man ämnar täcka anskaffningarna med intäkter från skötselhyror ska även dessa kostnader beaktas i hyresbestämningen oberoende av om anskaffningarna bokförs på kontot i resultaträkningen eller balansräkningen.
Läs mer:Utgifter som täcks med självkostnadshyra
4. Gör en kalkyl över de bruksersättningar som tas ut
Bestäm bruksersättningarna så att de täcker kostnaderna för användningen. Ange i kalkylen en uppskattning av de avgifter som samlas in som bruksersättningar.
Läs mer:Vattenavgifter och övriga bruksersättningar
5. Definiera objektets finansieringsutgifter
Ta reda på objektets låneamorteringar och räntekostnader för det kommande året. Uppskatta även andra eventuella finansieringsutgifter.
Läs mer: Finansieringskostnader
6. Ange insamling och användning av avsättningar
Definiera hur mycket medel som samlas in i hyrorna för avsättningar för ombyggnads-, skötsel- och underhållskostnader. Beakta de maximibelopp som lagen tillåter.
Ange i kalkylen de planerade kostnaderna för det kommande året som ska täckas med avsättningar. Anteckna också de ackumulerade avsättningarna från efterkalkylen för kännedom i kalkylen.
Läs mer:Avsättningar för kostnader för ombyggnad, underhåll och skötsel
7. Merkitse vuokrien tasaus
Jos kohde kuuluu tasausryhmään, merkitse laskelmalle näkyviin tasauksen vaikutus kohteen vuokraan. Varmista, että tasaus perustuu tasauslaskelmaan ja sovittuihin tasausperiaatteisiin.
Lue lisää: Utjämning av hyror
8. Lägg till objektets investeringar i kalkylen
Anteckna i kalkylen de investeringar som planerats för hyresverksamheten enligt självkostnadsprincipen och finansieringen av dem.
Läs mer Aras hyresbestämningskalkyl, fliken anvisning: Aras hyresbestämningskalkyl för hyreshussamfundet.xlsx
9. Kontrollera restbeloppen i efterkalkylen
Kontrollera att de över- och underskott som den senast färdigställda efterkalkylen visar samt eventuella ackumulerade avsättningar har antecknats i hyresbestämningskalkylen.
Planera hur mycket över- eller underskott som ska beaktas vid hyresbestämningen och anteckna det i kalkylen. Läs mer: Beaktande av över- eller underskott i efterkalkylen
10. Gör upp ett förslag till ny hyra
Kontrollera i hyresbestämningskalkylen hur stor hyra som bör tas ut för objektet så att objektets kostnader ska kunna täckas. Fundera på om hyresverksamhet enligt självkostnadsprincipen kan stödas med en eventuell avkastning från samfundets fria hyresverksamhet eller annan verksamhet.
Gör upp ett förslag till ny hyra enligt samförvaltningslagen. Läs mer: Boendedemokrati (ohjeet.ara.fi)
11. Uppge den nya hyran i tid
Meddela de boende om en eventuell ändring av hyran enligt hyreslagen senast 2 månader innan den nya hyran träder i kraft.
Läs merr: Lagen om hyra av bostadslägenhet (481/1995, hyreslagen, Finlex)