Checklista för upprättande av efterkalkyl – gör så här
Gör så här när du gör upp efterkalkylen:
1. Kontrollera efterkalkylmallens lämplighet
Kontrollera att den efterkalkylmall du använder innehåller alla nödvändiga uppgifter. Observera att resultaträkningsrapporten inte motsvarar efterkalkylen enligt självkostnadsprincipen.
För efterkalkylen ska du använda Aras efterkalkylmall i Excel eller en kalkylmall som innehåller motsvarande uppgifter. I Aras kalkylunderlag har man beaktat kraven i arava- och räntestödslagen. Dessutom lämpar sig kalkylen för att presenteras för de boende i enlighet med förutsättningarna i samförvaltningslagen.
Ladda ner kalkylunderlaget från Aras webbplats..
2. Kontrollera hyresbestämningsbegränsningens giltighet
Kontrollera vilket samfunds objekts hyresbestämningsbegränsning som gäller under räkenskapsperioden i fråga. Det är viktigt att utreda uppgiften för att du ska kunna hänföra objektens realiserade intäkter och kostnader till rätt ställe i kalkylen.
När kalkylen görs upp ska man också avgöra hur över- och underskotten i ett objekt som befriats från hyresbestämningsbegränsningen behandlas. Behandlingen beror på om objektet har varit med i en utjämningsgrupp när hyran fastställdes.
Mer om ämnet: Behandling av restbeloppet för skötsel och finansiering i särskilda situationer
3. Definiera efterkalkylens omfattning
Börja uppgörandet av kalkylen genom att först fastställa om avsikten är att göra upp en kalkyl för hela samfundet, en utjämningsgrupp eller ett objekt. Välj rätt kolumn i efterkalkylmallen och fyll i fälten i kalkylens övre del.
Mer om ämnet:
Skyldigheten att upprätta en efterkalkyl
Välj rätt kolumn för efterkalkylen
4. Ta fram resultaträkning och balansräkning
Beroende på hur omfattande efterkalkylen är (punkt 3), ta fram rätt resultaträkning och balansräkning.
Om du till exempel gör en efterkalkyl för ett objekt behöver du en resultaträkning och balansräkning enligt resultatställe för objektet i fråga. Fyll i detta fall i uppgifterna om objektet i fråga i objektets kolumn på efterkalkylsmallen.
Observera att efterkalkylen är en kassaflödeskalkyl där man beaktar sådana händelser där pengar samlas in eller används i både resultaträkningen och balansräkningen. Till exempel lyftande av lån och betalning av låneamorteringar eller anskaffning av anläggningstillgångar som bokförts i balansräkningen tas också upp i efterkalkylen. Periodiserade kostnader och intäkter bokförs prestationsbaserat i efterkalkylen på samma sätt som de finns i bokföringen.
5. Mata in siffrorna i bokslutet i kontrollkalkylerna
Mata in bokslutssiffrorna i efterkalkylsmallens kontrollkalkyler så att du på varje rad matar in den information som begärs i kalkylen.
Ara rekommenderar att man börjar utarbetandet av efterkalkyler genom att komplettera kontrollkalkylerna, men detta skede kan också göras sist.
6. Kontrollera återstoderna från tidigare räkenskapsperioder
Efterkalkylen ska ha ett ingående saldo. Kontrollera att återstoderna från tidigare räkenskapsperioder har överförts korrekt till efterkalkylens ingående saldo. Om ingen efterkalkyl har upprättats tidigare, kontrollera om den borde ha upprättats.
Lägg till den första efterkalkylens ingående saldo: Den första efterkalkylens ingående saldo
7. Lägg till intäkter och kostnader för hyresverksamhet enligt självkostnadsprincipen
Lägg till de faktiska hyresintäkterna och kostnaderna, som omfattas av hyresbestämningsbegränsningen, för hyresverksamheten per kvadratmeter i kalkyldelen för hyresverksamhet enligt självkostnadsprincipen. Du får siffrorna för olika objekt och funktioner direkt från bokföringsrapporterna när händelserna har bokförts enligt orsaksprincipen.
Om så inte är fallet måste fördelningssättet enligt orsaksprincipen för intäkter och kostnader utredas i detta skede. Samtidigt ska man säkerställa att fördelningen i fortsättningen genomförs samtidigt som bokföringen upprättas.
Mer om ämnet: Samfundets övriga verksamhet och skyldighet att ha separat redovisning
8. Lägg till intäkter och användning av avsättningar
Lägg till hur mycket avsättningar som har samlats in för kostnader för ombyggnad, underhåll och skötsel under det gångna året i självkostnadshyrorna i kalkylen. Ange också om kostnaderna har täckts med avsättningarna i kalkylen.
Mer om ämnet: Avsättningar för kostnader för ombyggnad, underhåll och skötsel
9. Lägg till transaktioner i anslutning till investeringar
Ange anskaffningarna och den externa finansiering som erhållits för dem i efterkalkylens investeringar. Ange endast den del av investeringen som har finansierats eller kommer att finansieras med extern finansiering i investeringsdelen i kalkylen. Om en del av investeringen har täckts med andra medel, ange denna del som kostnad i den del av investeringen som det är fråga om.
Mer om ämnet: Investeringar i hyresverksamhet enligt självkostnadsprincipen
10. Lägg till händelser inom övrig hyresverksamhet och övrig verksamhet
Lägg till intäkterna av och kostnaderna för eventuell övrig hyresverksamhet och övrig verksamhet i efterkalkylen från resultaträkningen och balansräkningen. En hyresgäst i andra hand behöver inte fylla i denna punkt, om det inte finns särskilt behov av det. En sådan orsak kan till exempel vara behovet av att utreda att intäkterna från hyresverksamheten enligt självkostnadsprincipen inte används för att stödja den övriga verksamheten.
Mer om ämnet: Övrig hyresverksamhet och övrig verksamhet
11. Kontrollera att kalkylen stämmer överens med bokslutet och gör nödvändiga korrigeringar
Lägg till kontrollkalkylernas saldon från bokslutet som gäller hela samfundet i kalkylen. Balansräkningens finansiella ställning och saldona från andra siffror i bokslutet ska stämma överens med de transaktioner som matats in i efterkalkylen.
Gör också kontrollkalkyler för objektspecifika efterkalkyler.
Gör nödvändiga korrigeringar i kalkylen. Kontrollkalkylerna visar vilka händelser som antecknats i efterkalkylen som skiljer sig från siffrorna i bokslutet.
Mer om ämnet:
12. Kontrollera efterkalkylen
Kontrollera efterkalkylen efter att den färdigställts och säkerställ att den är konsekvent jämfört med tidigare år. Lägg till tilläggsuppgifter i efterkalkylen som anteckningar som det vore viktigt att känna till, till exempel när följande efterkalkyl upprättas.
Mer om ämnet: Genomgång av den färdiga kalkylen
13. Spara efterkalkylen som bilaga till bokslutet
Lämna in efterkalkylen till revisorn tillsammans med andra dokument som ska granskas. Spara efterkalkylen som bilaga till bokslutet.
13. Beakta de återstoder som efterkalkylen visar i hyresbestämningen
Ta fram efterkalkylen nästa gång du fastställer självkostnadshyrorna. Kontrollera hur hyresintäkterna har räckt till för att täcka kostnaderna i kalkylerna för varje objekt eller hyresbestämningsenhet Beakta saldot i efterkalkylen vid följande hyresbestämning.
Mer om ämnet: Restbeloppet i kalkylen beaktas vid hyresbestämningen
Presentation av kalkylen för de boende
Det är bra att presentera efterkalkylen på samfundsnivå för samarbetsorganet mellan de boende och samfundet. Efterkalkylerna för objektet eller utjämningsgruppen bör också presenteras på boendemötena så att de boende får tillräcklig information om hur hyrorna bestäms.
Mer om ämnet: Boendedemokrati